Bjud in på provning

För dig som vill njuta av livet så kanske du ska bjuda in dina vänner på en provning av något slag. Det kan vara ett sätt att lära sig smaker och dofter som man aldrig gjort förut. Man behöver inte alls vara någon expert för att exempelvis hålla i en vinprovning. Det går utmärkt att köpa hem ett par olika flaskor vin och bjuda in vänner för att prova dessa.

Se till att duka upp så det blir lite extra trevligt inför den provning som ska genomföras. Miljön kan vara av vikt för hur det smakar. Se till att du skaffar riktigt provglas om det är vin som ska provas. Detta gör också att vinet kan få fram sin karaktär på bästa sätt. Din kunskap behöver inte vara större än någon annan i sällskapet. Tillsammans ska ni avgöra vad ni tycker om vinet. Det går att göra research på de flaskor som köpts hem och se vad andra tycker om vinet, men ta inte fram detta förrän ni själva bedömt.

Vad man kan fråga sig när man provar viner är om det har en hög fruktsyra eller är den låg. Man kan också fråga sig hur det står till med fylligheten i vinet. Är det lätt, medel eller ett fylligt vin. Hur upplever du vinet, är det mjukt eller är det strävt. Det man också kan känna efter är om vinet har en kort- eller lång eftersmak. Dessa kriterier är vad Systembolaget anser att man bör ställa sig vid provning av röda viner. Sedan kan vi alla ha olika upplevelser som vi kan dela med oss till de andra som är med på provningen.