Goda viner

Ett gott vin förstärker upplevelsen av den mat man äter, dock så måste det också vara rätt vin för väljer man ett vin som inte passar till det man äter så spelar det nästan ingen roll hur gott vinet är bara för sig, smakerna måste gifta sig för att det ska förstärka en redan god smak.

Amaronevin

Vinklubb rekommenderas för vinkännaren

Idag så tänkte vi berätta om några viner som vi tycker är bland de bästa på marknaden. Det vi dock ska nämna innan vi börjar med detta är att om du har ett stort intresse för vin och vill dricka unika viner så vill vi varmt rekommendera att du blir medlem i en vinklubb där man kan få tag på viner som inte finns på systembolaget. Är man exempelvis ett stort fan av Amaroneviner, som vi snart ska skriva mer om, då väljer man lämpligtvis en klubb som importerar Amaronevin direkt från tillverkare.

Amaroneviner

En vintyp som många vinkännare håller som favoriter är nämnda Amaronevin. Vinet är italienskt och tillverkas traditionellt i regionen Verona som har det perfekta klimatet för tillverkning av detta vin. Svala vindar från norr och ljumma sommarvindar från det sydliga slättlandskapet gör att druvorna både får sötma och syra, vilket krävs när man tillverkar ett vin som är så pass kraftigt som Amarone.

Det som gör vinet så speciellt utöver klimatet och druvorna är den tillverkningsmetod man använder sig av. Metoden kallas för ”apassimento” och är unik i sitt slag. Det går till som så att man efter skörden låter druvorna ligga och torka i cirka 100 dagar, vilket ger druvor med hög koncentration som ser mer ut som russin än druvor. Därefter krossas och jäses druvorna innan de ligger på träfat i ungefär fyra år tills man sedan tappar det på flaska, i vilken den får ligga och lagras i ytterligare något år. Vissa viner lagras dock i upp till hela 15 år.