Piff på maten

Hittills har vi mest presenterat tips på finsmakeri och delikatesser. Nu tänkte vi bryta mönstret lite med något som, förvisso kan vara en bra hjälp för att återigen laga något riktigt himmelskt gott, men framförallt så ger det en riktig piff till smaken – vi pratar om såser som är starka, riktigt starka.

ChiliTabasco

Tabasco pepper sauce är en klassiker i skafferiet och är gjord på tabasco, som är en chilifrukt, på vinäger och med salt. Smaken i sig är lite rökig och syrlig, den passar bra att ha i grytor och i marinader till kött som du ska grilla eller steka.

Da’Bomb Beyond Insanity

Detta är en specialframtagen sås för de som eftersöker riktig hetta. Man rekommenderas undvika att förtära detta som det är, och istället försiktigt använda utspätt i till exempel grytor eller såser. Såsen är gjord på ren habaneropeppar som är en av de allra starkaste chilifrukterna. Blev du nyfiken vars du kan få tag på denna så får du här länken. Använd såsen på egen risk!

Chilifrukt

Många är lite rädda för att använda sig av chilifrukter i sin matlagning. Man får ofta bilden av att det fullständigt skall förstöra smaken och bli alldeles för starkt och hett. Så kan det givetvis bli om man inte är varsam, men är du lite känslig så rekommenderar vi att du snittar upp frukten på mitten och pillar ut fröna med kniven. Det är fröna som är den starkaste beståndsdelen och ämnar du använda chili i din maträtt och inte vill ha alldeles för stark smak, då bör du inte använda alla frön. Det är också skillnad från chili till chili, vissa är extremt potenta, medan en del är mer mild i smaken.