Tillverka olivolja

Olivolja är, eller borde vara ett självklart inslag i alla de maträtter och eller desserter som det möjligen kan passa till. För olivolja är verkligen ett av de enklaste sätten att på ett billigt sätt förhöja smaker. Bara genom att ringla en fin olivolja över en enkel ”Svensson-sallad”, tomat, gurka, och isbergsallad, så ändras smakupplevelsen väsentligt. Men hur tillverkas olivoljan, det skall vi här snabbt ta oss igenom.

OlivoljaDe olika typerna av olja

Framställandet av olivolja sker i flera steg. Det finns som du kanske vet olika typer av oljor och produkter som består av olivolja, men de görs alla i samma process. Var i processen de framställs beror på vilken typ av produkt och av vilken kvalitet.

Extra virgin – Extra virgin olivolja är en kallpressad olja och anses som den finaste. Skall pressas inom ett dygn efter skörd, är alltid den första pressningen av oliverna och innehåller en syragrad på högst 2%.

Virgin – Framställs också genom kallpressning, men är inte av lika hög kvalitet som den extrafina eftersom oliverna inte hunnits pressats direkt efter skörd och då innehåller en högre syraprocent. I till exempel Spanien, som är världens största producent av olivolja, så låter man dessutom oliverna ofta ligga och jäsa några dagar för att få ut mer olja – vilket dock försämrar smaken.

Olivolja – Vid den andra pressningen så tillsätter man hett vatten och ofta också kemikalier för att få bort bismaker som kan uppstå. Tillsätter man kemikalier så försvinner också färgen. Den olja man nu får fram blandas därför för att få tillbaka färgen med kallpressad olja och kommer därefter att kallas för ”Pure olive oil” eller bara olivolja.

Processen är inte slut ännu, men de olivoljor som används för förtäring har sin slutstation här.